ChatGPT genereert valse Bijbelpassage

Spread the love

ChatGPT genereert valse Bijbelpassage over ‘Jezus die transgenders accepteert’.

Een volgens berichten nep Bijbelpassage die door ChatGPT zou zijn gegenereerd over hoe Jezus zich als trans identificerende mensen zou accepteren, heeft reactie van Bijbelleraren opgeleverd nadat een aantal mediakanalen de passage als voorbeeld van “de hoognodige” tolerantie hadden genoemd.

In juli deelde een Reddit lid die zich “verdrietig voelde” een “nep Bijbelpassage” die hij door ChatGPT had laten maken over hoe Jezus transgenders accepteerde. De quote werd geplaatst in het “r/trans” kanaal door gebruiker Pscychological_Dog527 leek akelig veel op een echt Bijbelvers. Het ging zelfs zover dat de stijl van de Evangelieschrijvers werd gekopieerd.

En een vrouw, wiens hart was verdeeld tussen lichaam en geest, kwam voor Hem. In stille wanhoop, vroeg zij, ‘Heer, ik kom vervreemd bij U, omdat mijn geest en lichaam niet één zijn. Hoe kan ik hopen om het Koninkrijk van God binnen te gaan?

luidde de nep-passage.

Jezus keek haar vriendelijk aan, en zei, ‘mijn kind, gezegend zijn zij die streven naar eenheid in henzelf, want zij zullen de diepste waarheid van mijn vaders schepping kennen. Wees niet bevreesd, want in het koninkrijk van god, is er noch man noch vrouw, want allen zijn één in geest. De poorten van mijn vader’s koninkrijk zullen geopend worden voor hen die liefhebben en die liefgehad worden, want god kijkt niet naar het lichaam, maar naar het hart

Hoewel deze passage nergens in de Bijbel voorkomt, zei de poster

Ik weet dat het niet waar is, maar het gaf me wat rust

Pro-LGBT organisatie The Advocate was één van de organisaties die het verzonnen vers promootte met de kop “ChatGPT schrijft trans-bevestigend Bijbelvers”, en noemde het “een bevestigend voorbeeld van tolerantie.”

Astrologie columnist John Sundholm van YourTango ging een stap verder. Hij schreef dat het door kunstmatige intelligentie gecreëerde vers “waarschijnlijk hard nodig is gezien de felle aanvallen die van de rechtse vleugel tegen transgenders bijna altijd in de naam van God, worden gevoerd”.

Hij voegde er aan toe dat “Dit vers heeft in 2023 een speciale resonantie vanwege de scherpe transfobie en het anti-LGBT sentiment en wetgeving die over het land waait. Veel daarvan wordt door christenen gesteund en gefinancierd.”

Hoewel het niet de eerste keer is dat een chatbot theologische controverse genereert, roept de post wel de vraag op wat de rol van kunstmatige intelligentie bij het interpreteren van de Bijbel zou zijn als die niet overeenkomt met de oorspronkelijke bedoeling van de auteur.

Ook al lijkt het antwoord van de chatbot een “schijn van waarheid” in zich te hebben. riep de Messiaans-Joodse auteur en radioverslaggever Michael Brown in een recent artikel in The Christian Post, christenen op om onderscheid toe te passen als ze overwegen de woorden van chatbot in plaats van de Schrift te gebruiken.

Hoewel hij erkent dat Jezus “absoluut” met vriendelijkheid om zou kijken naar transgenders, zei Brown dat de waarheid “er is noch man, noch vrouw” in Christus “niet betekent dat de sekse verschillen en grenzen zouden moeten worden vervaagd of veranderd”.

In plaats daarvan, zoals door Paulus geschreven (zie Gal. 3:28; Col. 3:11), is er ook geen kaste of klasse in God’s Koninkrijk. Geen Jood of heiden, man of vrouw, slaaf of vrije. We zijn in Christus allemaal gelijk”, schreef Brown.

Maar dat betekent niet dat er in realiteit geen verschillen in gender zijn. En ook de gevolgen er van moeten we niet onderschatten. Integendeel. De hele Bijbel, inclusief het Nieuwe Testament, maakt onderscheidt tussen genders en geeft specifieke instructies voor man en vrouw, en erkent slechts twee seksen.

Bron: Endtime Headlines

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *