Einde fysiek paspoort in zicht?

Spread the love

Een proef met een digitaal paspoort wordt succesvol genoemd, ondanks dat een aantal chips niet goed reageerden

Proef op Schiphol was een succes: vragen en antwoorden over digitaal paspoort

Een proef met een digitaal app-paspoort op Schiphol dit voorjaar was een succes, meldt Het Parool. Hoe werkt zo’n digitaal paspoort precies? En waarom is men hiermee bezig?

Digital Travel Credentials (DTC) heet dit systeem. Het was wereldwijd de eerste keer dat zoiets werd uitgeprobeerd.

Reactie:

Het is opmerkelijk dat het “een succes” wordt genoemd, maar dat past natuurlijk wel beter in het verhaal. Verderop staat: “Zo vielen opvallend veel gebruikers af doordat de chip niet goed reageerde.”

Dus iedereen waarbij het niet functioneerde viel af. Tja, dan is het vrij eenvoudig om een ‘succesvolle proef’ te organiseren.

Wat hield de proef in?

Dit voorjaar konden 1500 Nederlandse, Belgische en Canadese reizigers inchecken op Schiphol en de luchthaven in Montreal (Canada) met een paspoortapp en hun gezicht als identificatiemiddel. De Nederlandse en Canadese regeringen, VN-luchtvaartorganisatie Icao, beide luchthavens, KLM en Air Canada werkten hiervoor samen.

Reactie:

Toen de iPhone met een vergelijkbaar systeem geïntroduceerd werd was binnen een paar weken duidelijk hoe vreselijk eenvoudig dat systeem te misleiden was. Een 12-jarig Mexicaans jongetje had in no-time de iPhone van zijn vader gehackt door gebruik te maken van gezichtsherkenning.

Het is dus te verwachten dat dit systeem uiteindelijk een opvolger gaat krijgen die geen gebruik meer maakt van gezichtsherkenning, alleen al vanwege het feit dat iedereen een “dubbelganger” schijnt te hebben en deze systemen dus nooit waterdicht zullen worden.

Hoe werkt een digitaal app-paspoort?

Reizigers moesten thuis met hun mobiel een digitale identiteitscontrole uitvoeren door de chip in hun paspoort te scannen, gegevens in te vullen, een selfie en een video te maken. Als dit werd goedgekeurd, dan kregen ze een digitaal toegangsbewijs. Op het vliegveld zelf maakten ze gebruik van speciale poortjes waar hun gezichten werden gescand. Klopte dit gezicht met de gegevens op de telefoon, dan was de controle geslaagd.

Reactie:

Maar ‘opvallend veel gebruikers vielen af doordat de chip niet goed reageerde’. Dus in de praktijk zal dat nog veel vaker voor gaan komen. Dus moet men toch op zoek naar een waterdicht systeem…

Wat zijn de resultaten van de proef?

Uit de eerste resultaten blijkt dat reizigers zowel bij vertrek als aankomst gemiddeld de helft minder tijd kwijt waren bij de luchthavencontroles dan reizigers met het oude vertrouwde papieren paspoort.

Reactie:

Dat is op zich niet zo gek. Het gaat per slot van rekening ook om slechts 1500 mensen. Het wordt technisch toch een ander verhaal op het moment dat er sprake is van algemeen gebruik en er theoretisch dus 8.000.000.000 personen gebruik van moeten gaan maken.

Wel waren er een aantal technische problemen tijdens de proef. Zo vielen opvallend veel gebruikers af doordat de chip niet goed reageerde.

Wat is het voordeel van een digitaal paspoort?

Als je nu buiten het Schengen-gebied reist, moet je nog handmatig jouw paspoort laten controleren. Daar willen luchtvaartorganisaties vanaf. Het moet sneller, gestructureerder en gedigitaliseerder op de Europese vliegvelden. Volgens het kabinet is de DTC-pas onvermijdelijk, „gezien de mondiale toename van reizigersaantallen, druk op de arbeidsmarkt en verwachtingen van reizigers”.

Reactie:

En stel nou eens dat internet uitvalt? Hoe gaan ze de controles dan doen? Waar worden de gegevens, uw persoonsgegevens, opgeslagen? Met enige regelmaat krijg ik e-mails van organisaties die zeggen dat ze veiligheid hoog in het vaandel hebben staan, met de mededeling dat mijn persoonsgegevens bij een datalek zijn gelekt en dus mogelijk in verkeerde handen terecht zijn gekomen.

Lijkt me een leuke grap om even met een klein programmaatje de gegevens van al die mensen in de database willekeurig door elkaar te husselen. Dan ligt dus binnen een kwartier het hele luchtvaartverkeer stil.

En wat doe je als het systeem “plat” gaat, maar de vliegtuigen blijven wel binnenkomen? Iedereen op een rijtje langs de start- en landingsbanen parkeren tot het probleem een keer opgelost is? Enige wat we met techniek en elektronica zeker weten is dat het een keer fout gaat. En met zoveel reizigers gaat het dan ook gelijk goed fout!

Wat gebeurt er nu?

Het digitale paspoort moet uiteindelijk permanent op de telefoon van een gebruiker komen te staan. Maar wanneer de pas standaard ingezet kan worden, is vooralsnog onduidelijk. Overigens blijft het volgens de betrokken organisaties altijd vrijwillig om hier als reiziger wel of niet voor te kiezen.

Reactie:

Dat “altijd vrijwillig” kunnen we rustig met een enorme korrel zout nemen. Alles waar we ooit de keuze in hadden is tegenwoordig al verplicht, dus ik zie geen enkele reden om aan te nemen dat het in dit geval anders zal gaan.

Je zult maar ergens in Verweggistan je telefoon laten vallen… of hij wordt gestolen… Kom je dan het land gelijk niet meer uit?

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *