Amnesty International stapt over op komedie

Spread the love

AmnestyInternational logoBlijkbaar zijn alle mensenrechtenproblemen opgelost en in hun zoektocht naar een nieuw doel heeft Amnesty International zich op komedie gestort. Hoe kunnen we de laatste berichten uit de koker van Amnesty anders verklaren?

Mogelijk heeft een en ander te maken met het negatieve rapport van de KonTerra Group, dat door Amnesty werd ingehuurd om de werkcultuur op het kantoor in Londen te onderzoeken.

Het rapport was niet mals, en termen als ‘vergiftigde organisatiecultuur’, geheimhouding, wantrouwen, discriminatie, pesten en machtsmisbruik kwamen er in voor. Medewerkers van Amnesty zeggen nog wel in de missie te geloven, maar vinden de werksfeer belabberd.

Aanleiding voor het onderzoek was de tragische dood van twee medewerkers. In 2018 namen Gaëtan Mootoo en Rosalind McGregor hun eigen leven. Gaëtan omdat hij zich afgedankt voelde en Rosalind omdat de stress zo groot was dat ze een paniekstoornis had na slechts vijf maanden stage bij Amnesty.

Amnesty voor onderdrukking

De eerste grap was een bericht van de Nederlandse tak van Amnesty waarin men zich uitsprak tegen het boerkaverbod. Echt serieus is een stelling als

Vrouwen hebben de vrijheid om te kiezen wat ze dragen.

natuurlijk niet te nemen als je beseft dat tegelijkertijd in islamitische landen vrouwen met onder meer de hashtag #forcedhijab strijden tegen de verplichte boerka.

Dat Amnesty het vervolgens ook nog over de schending van mensenrechten heeft maakt het alleen maar lachwekkender. Hoe kan het dat vrouwen in islamitische landen strijden voor vrijheid, en Amnesty hier in feite pleit voor onderdrukking.

Dat kun je toch niet serieus nemen? Blijkbaar dachten veel donateurs er ook zo over, want er waren behoorlijk wat opzeggen.

Reisadvies à la Amnesty

De leukste grap kwam daarna. Naar aanleiding van de aanslagen in Dayton en El Paso gaf Amnesty een negatief reisadvies voor Amerika.

Op de eerste plaats is het geven van reisadviezen een taak van de overheid. Niet van een NGO. Niet van Amnesty.

Daarnaast is de reden die Amnesty opgeeft natuurlijk ronduit lachwekkend, want de situatie rond ras, nationaliteit, etniciteit of seksuele voorkeur is vergelijkbaar met Nederland en al jaren onderwerp van gesprek in zo ongeveer alle westerse landen.

Misschien hadden ze zich beter op India kunnen richten. Daar werd donderdag een Nederlandse toerist het ziekenhuis ingeslagen omdat hij een lunch afrekende met een betaalpas met een regenboog er op. Daardoor dachten mensen dat hij homoseksueel was. Maar India had Amnesty blijkbaar even uit het oog verloren.

Medekomediant, Ernest Coverson, liet via de site van Amnesty USA weten dat mensen in de VS geen garantie hebben om niet te worden beschoten. Wat deze man helaas even vergeet is dat het al decennialang bekend is dat je als toerist bepaalde afslagen en bepaalde wijken in de VS beter kunt vermijden. Dus… er is totaal niets nieuws onder de zon.

Wapengeweld… zo oud als de mensheid

Gangs hebben hele buurten van bijvoorbeeld een stad als Miami geterroriseerd, en nog. Een en ander wordt mooi weergegeven in onderstaande documentaire, waarin onder meer duidelijk wordt dat de hoofdrolspeler, Rene “Level” Martinez, op een gegeven moment 300 “soldaten” en er nog maar 2 over zijn.

En er is geen sprake van racisme of één van de andere genoemde punten. En uiteraard waren alle wapens illegaal.

Ook de uitspraak dat de aanslagen niet los gezien kunnen worden van het politieke klimaat is lachwekkend. Ook onder democratische presidenten zijn er altijd aanslagen geweest, maar dergelijke belachelijke uitspraken hoorde je toen niet.

Dat de Amerikaanse politiek niets aan het probleem met vuurwapengeweld heeft gedaan is een onzinnige reactie. Zoals uit bovenstaande documentaire blijkt, vindt het meeste geweld plaats met illegale wapens. Daar kan een overheid weinig tot niets tegen doen.

Dat er op diverse niveau’s wel degelijk iets aan gedaan wordt blijkt wel uit het feit dat in 2018 bijna alle aanslagen werden gepleegd in zogenaamde “gun free zones”, en dat het aantal schooldistricten wat hun leerkrachten en medewerkers heeft bewapend is verdubbeld. Deze districten beschermen hun kinderen.

Concluderend kan ik dus niet anders dan tot de conclusie komen dat de mensenrechtenproblemen in alle landen zijn opgelost en dat Amnesty zich tot komedie heeft moeten wenden om nog levensvatbaar te zijn.

Eén antwoord op “Amnesty International stapt over op komedie”

  1. Ja eindelijk een goed statement. Amnesty overspeeld hun handen. Schoenmaker blijf bij je leest. Het is een arrogante organisatie geworden die rijkelijk gesponsord worden. Dus Amnesty teru in je hok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *