Christelijke Rabobank?

Spread the love

De Rabobank zend de laatste tijd met enige regelmaat een spotje uit over de beginselen van Raiffeisen, maar vertellen ze wel het hele verhaal?

Eerst maar even het spotje voor wie het nog niet gezien heeft.

Een mooi verhaal, maar welke reclame verteld nu geen mooi verhaal.

In het spotje wordt heel kort het verhaal van Friedrich Wilhelm Raiffeisen aangestipt. Hij leefde in de 19e eeuw en was burgemeester van verschillende dorpen in het Westerwald, destijds een arm deel van Duitsland. De boerenbevolking was in de greep van woekeraars en was ten einde raad vanwege de torenhoge schulden die ze ongewild hadden opgebouwd.

Raiffeisen bedacht een plan waarbij de rijkere mensen in de gemeenschap geld ter beschikking stelden. Dit geld werd vervolgens voor langere termijnen, tegen een redelijke rente, uitgeleend aan de armeren in de gemeenschap. Hiermee was de eerste kredietcoöperatie geboren.

Het gevolg was dat de boeren na verloop van tijd hun schulden terug konden betalen, de woekeraars verdwenen, de saamhorigheid toenam en welvaart en welzijn stegen.

De drijfveer van Raiffeisen was zijn geloof. Gedreven door het woord “Voor zovelen gij dit een van deze Mijn minste broeders gedaan hebt, zo hebt gij dat Mij gedaan” (Mt. 25:40), ging hij als diepgelovig man aan het werk en wist hij ook de rijkeren over te halen om naastenliefde gestalte te geven door hun geld tegen een redelijke rente ter beschikking te stellen en een risico aan te gaan

Is er van dit christelijke principe nog iets te vinden bij de Rabobank? Het spotje laat deze christelijke achtergrond van haar principes volledig buiten beschouwing, zoals het een politiek correcte bank betaamt, maar feitelijk zou de bank een echt positief verhaal kunnen hebben door deze christelijke achtergrond weer in ere te herstellen en daadwerkelijk iets voor de samenleving te doen.

 Samen sterker, dat is het idee van coöperatief bankieren

Veel mensen hebben geen idee wat de definitie van ‘coöperatief’ is. Een coöperatie is een samenwerkingsvormen waarbij de leden voordeel hebben. De Rabobank kent ook leden, alleen op het gebied van het voordeel voor de leden gaat er iets mis. Van oorsprong is de Rabobank een ‘Coöperatieve Boerenleenbank’, iets wat ze een paar jaar geleden ook nog wel eens in een spotje naar voren hebben gebracht.

Nu zou je verwachten dat een bank die zich zo profileert er alles aan doet om ook daadwerkelijk voordeel voor haar leden na te streven, maar de Rabobank scoort maar matig op die gebieden. De uitgekeerde spaarrente is laag. In dit overzicht komt de Rabobank niet eens in de top 10 voor, en dat is al heel lang zo.

Spaarrentes op 10 augustus 2013
Spaarrentes op 10 augustus 2013

De hypotheekrentes laten een vergelijkbaar beeld zien. Dus ook wat dat betreft is de vraag wat het begrip ‘coöperatie’ nog inhoudt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *