Obama breekt belofte om Armeense genocide te erkennen

Spread the love

Armeens genocideVoor het zesde jaar op rij breekt Obama zijn belofte aan de Armeense gemeenschap om de Armeense genocide te erkennen. Deze belofte heeft hij gedaan toen hij hun stemmen nodig had voor zijn verkiezing als senator en presidentskandidaat. Hij beloofde om het woord “genocide” te gebruiken om de slachting van naar schatting 1,5 miljoen Armenen door het Ottomaanse rijk (Turkije), nu bijna 100 jaar geleden, te beschrijven.

Obama doet dit – naast de historische aanpassing van feiten – om de Turkse regering tegemoet te komen, die door zijn regering als een belangrijker bondgenoot wordt gezien als de Armenen.

De Turkse regering weigert ook de Armeense genocide als zodanig te erkennen. Bij reizen naar Turkije wordt ook gewaarschuwd om dit onderwerp niet ter sprake te brengen tijdens contacten met Turken. De Turkse regering vervolgd iedereen die de slachting van Armenen, onder wie vele christenen, genocide noemt en ook bij het volk blijft dit een gevoelig onderwerp.

De Armeense genocide onder christenen en de stilte die er op volgde was een voorbeeld voor Adolf Hitler.

Het is onder wetenschappers die op de hoogte zijn van genocide bekend dat Hitler zijn er in 1939 bij zijn generaals op aandrong om Polen te vermoorden.

“Wie heeft het vandaag de dag nog over de uitroeiing van de Armenen?”, vroeg Hitler een week voor 1 september 1939, de datum van de invasie van Polen.

Lees het hele artikel hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *